Duke parë gjenocidin

Përdorimi i imazheve si armë nga Izraeli që nga 7 tetori errëson fushatën e tij gjenocidale kundër palestinezëve.

Ariella Aïsha Azoulay

 • Imazhi i Gazës “para dhe pas” përdoret gjerësisht në Izrael si një simbol i fitores ndaj Hamasit, një grup i portretizuar si një kërcënim për palestinezët.
 • Thirrjet emergjente për t’i dhënë fund bombardimeve dhe shkatërrimeve të Izraelit në Gaza po refuzohen nga qeveritë dhe institucionet liberale.
 • Perëndimi ka ndërmarrë një fushatë ideologjike terrori për të bindur botën se dhuna e ushtruar mbi Gazën nuk është gjenocidale.
 • Imazhet në shumës mund të hedhin poshtë termat e bisedës që mohojnë racizimin e një grupi dhe shndërrimin e tij në objekt të dhunës gjenocidale.
 • Makina e propagandës izraelite ka nisur një fushatë për të heshtur ata që refuzojnë të pranojnë narrativat e saj.
 • Një përmbledhje dyzet e shtatë minutash e imazheve dhe videove të marra më 7 tetor u është shfaqur privatisht gazetarëve dashamirës, shtetarëve dhe lobistëve në dyzet vende për të mbledhur mbështetje globale për dhunën gjenocidale kundër palestinezëve.
 • Inskenimi i një beteje imazhesh, përmes së cilës Izraeli kërkon të mohojë, turbullojë dhe zgjerojë dhunën e tij, nuk është i ri.
 • Izraelitët e kanë bërë veten zotër të tokës me të drejtën ekskluzive për ta fotografuar atë, duke synuar të sigurojnë që asnjë palestinez të mos lihet të bëjë fotografitë e veta ose të autorëve të tyre.
 • Pavarësisht ngritjes së mureve të ndryshme ndarëse në tokën midis detit dhe lumit, dhuna sistematike raciste dhe sundimi diferencial i imponuar nga regjimi izraelit ndikon dhe organizon jetën e të gjithë banorëve të tij.
 • Fushata e intensifikuar për të esencializuar dhunën e autorëve të saj si provë se kush është Hamasi dhe kush janë të gjithë palestinezët është armatosur për të vazhduar të mohojë pozicionet dhe aktet e tyre.
 • Pas Luftës së Dytë Botërore, fuqitë perandorake euro-amerikane përdorën teknologjinë perandorake të ndarjes për të siguruar ndikimin e tyre në Lindjen e Mesme.
 • Premtimi i shtetësisë sioniste në Palestinë u pa si një zgjidhje për “çështjen hebraike” të Evropës.
 • Kombet e Bashkuara u krijuan për të legjitimuar ndarjen dhe transferimin e popullsisë, duke u dhënë atyre ligjin dhe njohjen ndërkombëtare.
 • OKB-ja shpalli planin e ndarjes së Palestinës në nëntor 1947, duke lejuar grupet e armatosura sioniste të përdorin teknologji gjenocidale.
 • Shkatërrimi i Palestinës dhe banorëve të saj, së bashku me tokat, praktikat dhe trashëgiminë e tyre stërgjyshore, rezultoi në dëbimin e muslimanëve dhe arabëve nga shteti i ri kombëtar.
 • Muslimanët dhe arabët u shndërruan në kërcënime të mundshme për sovranitetin e mbrojtur hebre.
 • Shkatërrimi i Palestinës çoi në një konflikt midis dy grupeve identitare: “palestinezëve” të cilëve iu mohua njohja si të mbijetuar të një fushate gjenocidi, dhe “izraelitëve”, të cilët nuk ishin shpikur ende më 1948.
 • Nocioni i brendshëm se palestinezët janë armiqtë e hebrenjve është në qendër të identitetit izraelit.
 • Nga fundi i nëntorit 1947, një vend pas tjetrit u shkatërruan për të mos lejuar që palestinezët të ktheheshin në shtëpitë e tyre.
 • Shkatërrimi i ka kthyer qytetet, qytetet dhe fshatrat ku jetojnë palestinezët në rrënoja, duke shkatërruar jetesën, trashëgiminë, të drejtat, historitë, ëndrrat dhe kujtimet e tyre.
 • Përkufizimi ligjor i gjenocidit duhet të rikonfigurohet për të pasqyruar dimensionet kohore të gjenocideve.
 • Gjenocidet koloniale të kolonëve ndodhin shpesh nga regjimet liberale, demokratike, si ato në Amerikën e Veriut dhe Jugore, Algjeri dhe Palestinë.
 • Regjimi aktual totalitar në Izrael, i cili përdor teknologji gjenocidale, nuk ishte një dukuri e re.
 • Regjimi i bëri palestinezët të disponueshëm dhe i dëboi në kampe përqendrimi, duke shkaktuar një krizë humanitare dhe vdekje të ngadaltë.
 • Bollëku i fotografive të palestinezëve në botë demonstron qëllimin e Izraelit për të eliminuar palestinezët nga toka dhe mënyrat e tyre të jetesës.
 • Dëbimi i palestinezëve në Gaza dhe krijimi i “Rripit të Gazës” si një zgjidhje për ndarjen dhe frenimin e 200,000 palestinezëve të dëbuar nga sionistët nga pjesë të tjera të Palestinës.
 • Gaza u bë studioja më e madhe e militarizuar e fotografisë e hapur në botë, ku palestinezët mund të shndërroheshin në subjekt “foto e të drejtave të njeriut”.
 • Në vitin 2005, Izraeli imponoi transformimin e tij në kampin më të madh të përqendrimit në tokë, duke e izoluar Gazën nga pjesët e tjera të Palestinës dhe botës.
 • Dhuna e vazhdueshme kundër palestinezëve në Gaza, e nxitur nga narrativa perandorake e përdorur nga Izraeli dhe Shtetet e Bashkuara, është rezultat i përdorimit sistematik të teknologjive gjenocidale kundër palestinezëve gjatë 75 viteve të fundit.
 • Hannah Arendt argumenton se gjenocidi është një mundësi aktuale e së ardhmes dhe qeveritë perandorake nuk përfaqësojnë njerëzimin, por logjikën e regjimeve të tyre racore.
 • Imazhet e gjenocidit mund të kenë frymëzuar rezultate të ndryshme, të tilla si detyrimi i izraelitëve për të njohur kolonët e tyre dhe për të kapërcyer besimin e rremë se ushtrimi i dhunës gjenocidale mund t’i mbante ata të sigurt nga rezistenca e të kolonizuarve.
 • Dhuna aktuale gjenocidale i bën jehonë momentit inaugurues kur u vendos ky regjim gjenocidal.
 • Imazhet bardh e zi të bëra në Palestinë gjatë Nakbes të vitit 1948 po gjallërohen, duke na bërë thirrje të njohim gjenocidin prej dekadash dhe ta ndalojmë atë tani.

 

I.

Dy imazhet e mësipërme, Gaza “para dhe pas”, kanë qarkulluar në Izrael si një imazh i fitores ndaj Hamasit. Nëse do të perceptohej nga autorët e saj si provë e një krimi, do të ishte censuruar në mënyrë që të mos mund të përdorej si provë e spaciocidit të kryer në Gaza. Përkundrazi, është shpërndarë me krenari, duke njoftuar se palestinezët nuk mund të ecin më përgjatë rrugës Al-Rashid në qytetin e Gazës dhe më nuk mund të kthehen në pjesën veriore të Gazës, e cila u bë një territor i zbrazur nga palestinezët.

“Armëpushimi tani”, “heqja e rrethimit” dhe “ndalimi i vrasjeve” janë thirrje urgjente për t’i dhënë fund të menjëhershëm bombardimeve dhe shkatërrimit të Izraelit në Gaza. Ato shprehen nga miliona njerëz në të gjithë botën, në rrugë dhe në mediat sociale. E megjithatë, ato po refuzohen nga qeveritë liberale të Perëndimit si dhe nga liderët institucional nga akademia e deri te organizatat mjekësore. Këto grupe i kthejnë këto kërkesa minimale – ndalimi i vrasjes – në deklarata të diskutueshme. Në të vërtetë, në një përpjekje për të bindur botën se dhuna e ushtruar mbi Gazën nuk është gjenocidale, qeveritë dhe institucionet në Perëndim kanë ndërmarrë një fushatë ideologjike terrori, duke i akuzuar për antisemitizëm ata që i refuzojnë këto pretendime.

“Imazhet nuk kanë një të vërtetë të përhershme; ato jetojnë në komunitet me ose kundër atyre që janë të përfshirë në to.”

Nuk ka gjë të tillë si imazhi i gjenocidit; por imazhet në shumës, të bëra me kalimin e kohës, mund të përdoren për të hedhur poshtë termat e bisedës që mohojnë racizimin e një grupi dhe shndërrimin e tij në objekt të dhunës gjenocidale. Pika ime e nisjes së diskutimit është se gjenocidi mund të njihet kur një grup i caktuar kthehet në një “problem” për të cilin ofrohen “zgjidhje” të dhunshme në formën e dëbimit, përqendrimit, cenueshmërisë së detyruar, burgosjes, vrasjes, shkatërrimit dhe shfarosjes. Një regjim gjenocidal është ai që prodhon, kultivon, tregton, përdor dhe legjitimon këto forma të dhunës, ndërsa në të njëjtën kohë socializon qytetarët e tij për t’i parë ato si të nevojshme për mbrojtjen dhe mirëqenien e tyre. Gjatë javëve të fundit, ne kemi parë që palestinezët në Gaza po i nënshtrohen një gjenocidi.

Ndërkohë, makina e propagandës izraelite ka nisur fushatën e saj të fundit për të mbyllur gojën atyre që refuzojnë të pranojnë narrativat e saj, të cilat bien ndesh me atë që shohin, dëgjojnë, kujtojnë dhe mendojnë kur ndjekin mediat joperëndimore. Qeveria izraelite ka përdorur fotografi dhe video të marra më 7 tetor për të prodhuar pëlqimin për dhunën gjenocidale kundër Gazës dhe palestinezëve më gjerësisht. Një përmbledhje dyzet e shtatë minutash imazhesh dhe videosh u është shfaqur privatisht gazetarëve, shtetarëve dhe lobistëve simpatizantë në dyzet vende, për të mbledhur mbështetje globale për dhunën gjenocidale kundër palestinezëve dhe për të përforcuar fushatën globale të frikësimit dhe ndëshkimit kundër kujtdo që kundërshton ose “e keqkupton” këtë luftë të supozuar kundër terrorit, e cila është kryesisht një luftë e drejtuar kundër arabëve dhe myslimanëve.

Por imazhet nuk kanë një të vërtetë të lindur; ata jetojnë në bashkësi me ose kundër atyre që janë të përfshirë në to. Sado të dhimbshme të jenë imazhet e 7 tetorit, dhuna e gdhendur në to nuk mund të parandalohet më, por mund të ndiqet. Shpërthimi i dhunës ndaj atyre që jetojnë në anën tjetër të murit është i pandashëm nga gjendja gjenocidale që duhet rindërtuar në lidhje me atë që ka mbetur jashtë kornizës së çdo imazhi të marrë midis detit dhe lumit. Fakti që imazhet e dhunës që synojnë izraelitët po përdoren si provë vendimtare për legjitimitetin e përgjigjes së Izraelit është në vetvete një dëshmi e këtij gjenocidi që synon palestinezët.

Ky inskenim i një beteje imazhesh, përmes së cilës Izraeli kërkon të mohojë, turbullojë dhe zgjerojë dhunën e tij, nuk është i ri. Ai ka qenë një mjet i këtij regjimi që nga fillimi i tij më 1948, kur përdorimi i dhunës gjenocidale për të shkatërruar Palestinën u justifikua përmes imazheve në të cilat “zgjidhja triumfuese” e krijimit të një shteti për hebrenjtë “fitoi” në sytë e fuqive perandorake euro-amerikane. Shkatërrimi i Palestinës dhe përpjekja për ta varrosur atë nën shtetin e Izraelit – duke dëmtuar kështu rimëkëmbjen, korrigjimin dhe kthimin për palestinezët – imponoi një gjendje gjenocidi në hapësirën midis lumit dhe detit. Kjo gjendje është e lindur për regjimet koloniale të kolonëve. Ajo mbështetet nga kolonizatorët, të cilët kërkojnë ta përjetësojnë atë me çdo çmim për të siguruar që ajo që u bënë palestinezëve dhe ajo që u shpronësua prej tyre të mbetet e padiskutueshme. Kolonizuesit dhe të kolonizuarit janë pozicione që njerëzit zënë, pavarësisht nga qasjet e tyre individuale ndaj kësaj gjendje dhune. Dallimi në pozicionet e tyre, si dhe në ekspozimin e tyre ndaj dhunës dhe kohëzgjatjes së këtij ekspozimi, nuk është i huaj për sferën e imazheve.

II.

Imazhi “pas” më lart ndryshon nga shumë imazhe të marra gjatë javëve të fundit në Gaza. Imazhe të tjera, shumica të kapura në telefon nga palestinezët si një mjet për të dëshmuar dhe paralajmëruar botën për dhunën që po ushtrohet, në qendër të palestinezëve të persekutuar, shtëpive dhe institucioneve të tyre. Në këtë imazh, përkundrazi, vetë gjendja gjenocidale është në plan të parë, dhe megjithatë ia vlen të nënvizohet. Ky është një imazh i një vendi nga i cili banorët janë larguar – ose të vrarë, të gjymtuar, të plagosur dhe të dëbuar – për asnjë arsye tjetër përveç se ata janë palestinezë.

Deri në momentin e shkrimit të këtij shkrimi, toka në Gaza është shkelur me më shumë se 25,000 ton eksploziv – ekuivalent me dy bomba bërthamore – që u hodhën nga ajri dhe predha që u hodhën nga mijëra ushtarë që nuk refuzuan urdhrat për të shkatërruar të gjithë botëve në Gaza. Ushtarët që ngisnin tanke në një procesion perandorak shkatërruan botën, banorët e të cilave u detyruan të largoheshin nëse nuk ishin vrarë tashmë. Ata po luftojnë një Hamas të demonizuar, të cilin e krahasojnë me nazistët për të justifikuar veprimet e tyre, ndërsa mohojnë se ata vetë po bëjnë gjenocid kundër palestinezëve. Por sigurisht, kjo para dhe pas nuk duhet të na mashtrojë, pasi dhuna gjenocidale izraelite është e shkruar edhe në imazhin “para”.

Përpara vitit 1948, Gaza nuk ishte një rrip i ngushtë dhe i izoluar dhe banorët e saj gëzonin lëvizje të lirë në të gjithë rajonin e Palestinës së madhe. Megjithatë, me izolimin e Gazës nga pjesa tjetër e Palestinës në vitin 1948, edhe deti i hapur u shndërrua në një kufi të mbikëqyrur nga marina izraelite, gjë që kufizon mënyrën se si banorët mund të hyjnë në të. Përpara fushatës aktuale gjenocidale, më shumë se gjysma e popullsisë së refugjatëve të Gazës jetonte në tetë kampe refugjatësh të mbipopulluar në Gaza, dhe dendësia e brezit lejon vetëm dy rrugë kryesore të lidhin Veriun dhe Jugun. Duke shkatërruar Gazën tani, forcat ushtarake të Izraelit kanë fshirë kujtimet shtatëdhjetë e pesë vjet të gdhendura në rajon – plagët dhe plagët e “zgjidhjeve” të shumta gjenocidale të imponuara mbi banorët e saj. Shkatërrimi i këtij arkivi gjeofizik të Nakbasë dhe dëbimi i dytë masiv i atyre që efektivisht u bënë arkivistët e saj – palestinezët që janë të njohur me çdo pjesë të tij – janë në përputhje me dhunën gjenocidale, duke kërkuar të fshijë provat e krimeve të saj.

“Nuk ka gjë të tillë si një imazh i gjenocidit. Por imazhet në shumës, të bëra me kalimin e kohës, mund të përdoren për të hedhur poshtë termat e betejës së imazheve të Izraelit.”

Izraelitët që shkatërruan këtë botë e bënë veten zotër të kësaj toke të qarë me të drejtën ekskluzive për ta fotografuar atë. Qëllimi ishte të sigurohej që asnjë palestinez të mos lihej të bënte fotografitë e veta ose të autorëve të tyre. Megjithatë, pavarësisht nga synimi perandorak i Izraelit për të monopolizuar kuptimin e veprimeve të tij dhe për të eliminuar pluralitetin njerëzor nga fusha fotografike, ne ende i njohim krimet që këto foto evidentojnë; ne e dimë se deri para disa ditësh, një botë ishte këtu, përpara se banorët e saj të konsideroheshin të tepërt për të qenë palestinezë. Edhe pse ne shohim mënyrën se si tanket shkelën faqen e dheut, ne gjithashtu shohim dheun që refuzon të dorëzohet dhe të harrojë. Ne dëgjojmë lotët, rënkimet dhe vuajtjet.

Përkundër ngritjes së mureve të ndryshëm ndarës në tokën midis detit dhe lumit – duke përfshirë tetëmbëdhjetë vjet sundim ushtarak, kufijtë që pengojnë kthimin, një arkipelag enklavash të rrethuara nga postblloqe, gardhe dhe mure çimentoje – dhuna sistematike raciste dhe rregulli diferencial i imponuar atje nga regjimi izraelit ndikon dhe organizon jetën e të gjithë banorëve të tij. Vetëm gënjeshtrat e ngulitura dhe një shtet i militarizuar mund të krijojnë iluzionin se grupi përgjegjës për krijimin dhe ruajtjen e këtij regjimi racor mund të mbrohet nga pasojat e veprimeve të tij shtypëse. Niveli i ekspozimit ndaj dhunës është dukshëm i ndryshëm për grupet e racizuara në të; megjithatë, çdo gjë që bëhet për të ndikuar në jetën e palestinezëve gjithashtu ndikon dhe rrezikon izraelitët. Sulmi i dhimbshëm i Hamasit më 7 tetor nuk e transformoi këtë gjendje, por përkundrazi e zbuloi atë.

III.

Në vazhdën e Luftës së Dytë Botërore, si pjesë e përpjekjeve të fuqive perandorake euro-amerikane për të siguruar ndikimin e tyre në Lindjen e Mesme, u përdor teknologjia perandorake e ndarjes dhe euro-sionistëve iu besua Palestina.

Premtimi i shtetësisë sioniste në Palestinë ishte në të njëjtën kohë një tjetër “zgjidhje” për “çështjen hebraike” shekullore të Evropës, e cila, në fund të luftës, kur aparatet raciste të Evropës nuk u shpërbënë, duhej të “zgjidhej” përsëri. Të pasigurt se si të menaxhonin shumë hebrenj të mbetur të çrrënjosur në kampet në Evropë pas Holokaustit – të cilët ishin ende të padëshiruar në Evropë dhe të padëshiruar në Shtetet e Bashkuara – fuqitë perandorake euro-amerikane fuqizuan liderët sionistë që synonin një shtet sovran në Palestinë dhe i njohën ata si përfaqësuesit e vetëm të hebrenjve. Interesat e tyre u bashkuan pasi Perëndimi nuk donte ta humbiste këtë koloni të çmuar, të vendosur në zemër të botës muslimane hebreje. Si pjesë e fushatës së tyre për të mbajtur të drejtën e sovranitetit indigjen, fuqitë euro-amerikane i kthyen armiqtë e tyre – palestinezët – në armiq të hebrenjve. Më parë, nuk ekzistonte asnjë armiqësi historike midis hebrenjve dhe palestinezëve, dhe në përgjithësi midis hebrenjve dhe arabëve dhe myslimanëve; për shekuj me radhë, të qenit palestinez dhe çifut dhe të qenit hebre dhe arab nuk përjashtonin njëra-tjetrën. Hebrenjtë kishin jetuar së bashku me muslimanët në rajonin e gjerë që para shfaqjes së Islamit dhe ishin pjesë e botës arabe.

Nga fundi i Luftës së Dytë Botërore, Kombet e Bashkuara u krijuan si një instrument kryesor për të lehtësuar imponimin e një “rendi të ri botëror”. Ato u përpoqën të legjitimonin ndarjen dhe transferimin e popullsisë, duke u dhënë atyre imprimaturën e ligjit ndërkombëtar dhe njohjen. Mezi dy vjet pas krijimit të saj, OKB-ja shpalli planin e ndarjes për Palestinën në nëntor të 1947. Me ndihmën e komiteteve koloniale si Komiteti Anglo-Amerikan, ndarja e Palestinës u hartua dhe u propozua si një “zgjidhje” kundër vullnetit të shumica e banorëve të Palestinës dhe të rajonit më të gjerë (tashmë të ndarë dhe nën sundimin kolonial francez dhe britanik), ku jetonin shumë hebrenj jo-sionistë. Kjo rezolutë e OKB-së u dha dritën jeshile disa grupeve të armatosura sioniste për të përdorur një sërë teknologjish gjenocidale për zbatimin e saj.

Rezultati ishte shkatërrimi i Palestinës dhe palestinezëve si popull, dhe së bashku me ta, tokave, praktikave dhe trashëgimisë së tyre stërgjyshore. Shumica e banorëve myslimanë dhe arabë të Palestinës u dëbuan nga shteti i ri kombëtar i ndërtuar në vend të saj dhe nuk janë lejuar të kthehen, madje edhe sot e kësaj dite dhe ata që jetojnë midis detit dhe lumit janë zhvendosur vazhdimisht me forcë. Të padëshiruar në këtë gjendje racore, ata u transferuan në vende të ndryshme të shkëputura. Kjo fushatë e parë gjenocidale kundër palestinezëve u hesht përmes njohjes nga OKB-ja të formimit të shtetit të Izraelit si rrëfim i triumfit perëndimor-sionist dhe si një “zgjidhje” kombëtare për popullin hebre. Nëpërmjet kësaj logjike, muslimanët dhe arabët u shndërruan në kërcënime të mundshme për këtë sovranitet të mbrojtur hebre. Që atëherë, miliona fëmijë – përfshirë edhe mua – u lindën izraelitë, të lindur si pengë për mohimin e orkestruar të shkatërrimit të Palestinës dhe si ndihmës për fushatën globale për të njohur izraelito-hebrenjtë si banorët legjitim të Palestinës.

“Megjithëse ne shohim mënyrën se si tanket shkelën faqen e dheut, ne gjithashtu shohim dheun që refuzon të dorëzohet dhe të harrojë.”

Rezultati i kësaj konvergjence interesash midis fuqive perandorake sioniste dhe euro-amerikane ishte shkatërrimi i Palestinës dhe zëvendësimi i saj me shtetin e Izraelit. Të dyja u shfaqën së bashku me një narrativë të armiqësisë historike që i imagjinonte ngjarjet si pjesë e një konflikti të “dy palëve”, një konflikt midis dy grupeve identitare: “palestinezëve”, të cilëve iu mohua njohja si të mbijetuarit e një fushate gjenocidi, dhe “izraelitëve”, të cilët nuk ishin shpikur ende në vitin 1948, nga sionistët, çifutët palestinezë, të mbijetuarit e gjenocidit. Nëse në atë moment do të kishte “dy anë”, ata ishin kolonizatorët dhe të kolonizuarit. Në qendër të identitetit të shpikur kolonial të dhuruar nga izraelitët është mohimi i dhunës gjenocidale që u mundësoi atyre të zëvendësojnë palestinezët dhe të marrin tokat dhe pronat e tyre. Kështu, në zemër të identitetit izraelit qëndron nocioni i brendshëm se palestinezët janë armiqtë e çifutëve dhe jo ata që sionistët i shpronësuan. Që nga krijimi i Izraelit, ato shtete perandorake që mbështesin interesat sioniste në Izrael kanë investuar në mbajtjen e izraelitëve si armiq të palestinezëve dhe në zbehjen e dallimeve midis izraelitëve dhe hebrenjve të shkruara të mëdha.

Nga fundi i nëntorit 1947, një vend pas tjetrit u shkatërruan dhe u kthyen në rrënoja për të penguar palestinezët që u dëbuan të ktheheshin në shtëpitë e tyre. Gjithashtu, ky shkatërrim sistematik u kërkua për të lehtësuar fabrikimin e një kujtese izraelite nga e cila Palestina mund të zhdukej dhe të shfaqej si emri i një armiku kërcënues. Krahas dëbimit të 60,000 palestinezëve vetëm nga Haifa, sionistët filluan të shkatërrojnë zemrën e qytetit, afërsisht 220 ndërtesa. Ajo që kapet në fotografinë e mësipërme nuk janë shenja lufte, por të një politike koloniale – duke e kthyer Haifën në një qytet hebre, në mënyrë që mezi 30,000 palestinezët që nuk u dëbuan të mos e njihnin më veten në qytetin e tyre dhe as të ndiheshin në shtëpi në te.

Përtej asaj që mund të lexojmë prej saj për Haifën, fotografia është gjithashtu një imazh i përgjithshëm i gjendjes gjenocidale, që kur u instalua në vitin 1948, i ka kthyer qytetet, qytetet dhe fshatrat ku jetojnë palestinezët në rrënoja, duke shkatërruar njëkohësisht jetesën, trashëgiminë e palestinezëve, të drejtat, historitë, ëndrrat dhe kujtimet. I gdhendur nga regjimi racor i ngritur në këtë vend, ky kusht jep një provë të vazhdueshme se jeta palestineze mund të hiqet në çdo moment; Ai dëshmon gjithashtu se përpjekjet për të rindërtuar hapësirat palestineze janë gjithmonë të shkurtra nga pasiguria gjenocidale. Kjo gjendje e gdhendur këtu zbulohet në imazhet e pafundme të bëra ndër vite, në të cilat janë gjithmonë palestinezët ata që janë në shënjestër. Nën udhëheqjen e OKB-së, ora botërore u vendos më 15 maj 1948, për të shënuar lindjen e Izraelit, ndërsa rrëfimet e palestinezëve për gjenocidin që duruan u heshtën, u shtrembëruan dhe u zëvendësuan me tregime të tjera. Institucionet e kulturës dhe arsimit lulëzuan për të promovuar këtë subjekt kolonizues të sapo shpikur, izraelitin, identiteti i të cilit është i bazuar në zhdukjen e kujtimit të lindjes së tij.

IV.

Në disa intervista publike dhe në një shkrim në New York Times, historiani Omer Bartov paralajmëron se sulmi i vazhdueshëm i Izraelit në Gaza ka potencialin të bëhet gjenocid. Ai bën thirrje për të dënuar sulmin “para se të ndodhë, në vend që ta dënojmë me vonesë më pas”. Bartov citon disa deklarata të publikuara të disa zyrtarëve ushtarakë izraelitë dhe anëtarëve të qeverisë, në të cilat, siç shkruan ai, qëllimi i gjenocidit është i qartë. E megjithatë, ajo që po ndodh në terren në Gaza, vlerëson Bartov, nuk është gjenocid: “Nuk ka asnjë provë që aktualisht po ndodh gjenocid në Gaza, megjithëse ka shumë të ngjarë që krimet e luftës, madje edhe krimet kundër njerëzimit, të jenë duke ndodhur.”

Kur Bartov diskuton dhunën aktuale, ai disi i lë mënjanë këto synime gjenocidale dhe më tepër zgjedh të besojë retorikën që përdor ushtria izraelite – në koordinim me avokatët e tyre dhe specialistë të tjerë në të drejtën ndërkombëtare – për të përshkruar veprimet e tyre. Ai përsërit rrëfimin e tyre si provë se veprimet e tyre nuk pasqyrojnë qëllimet e tyre të shprehura dhe të shkruara:

Komandantët ushtarakë izraelitë këmbëngulin se po përpiqen të kufizojnë viktimat civile dhe ia atribuojnë numrin e madh të palestinezëve të vdekur dhe të plagosur taktikave të Hamasit për përdorimin e civilëve si mburoja njerëzore dhe vendosjen e qendrave të tyre komanduese nën strukturat humanitare si spitalet. . .  Dhe kështu, ndërsa nuk mund të themi se ushtria po synon në mënyrë eksplicite civilët palestinezë, funksionalisht dhe retorikisht ne mund të shikojmë një operacion spastrimi etnik që mund të shndërrohet shpejt në gjenocid.

Ajo që e shtyn Bartovin të pohojë se ajo që ai sheh nuk i përshtatet përkufizimit të OKB-së të vitit 1948 për gjenocidin – “qëllimi për të shkatërruar, tërësisht ose pjesërisht, një grup kombëtar, etnik, racor apo fetar, si i tillë” – është besimi i tij në mënyra se si autorët e kësaj dhune gjenocidale justifikojnë veprimet e tyre dhe paturpësisht ia atribuojnë pasojat e tyre Hamasit.

Nëse Bartov do të shkruante një artikull për spastrimin etnik të palestinezëve, gjë që ai e pranon se po ndodh aktualisht, unë nuk do të debatoja me të, pasi spastrimi etnik është një term i duhur për t’u përdorur këtu, midis dhe krahas të tjerëve. Megjithatë, duke pasur parasysh historinë e instrumentalizimit dhe përjashtimit të gjenocidit të kryer kundër hebrenjve, duke përdorur autoritetin e dikujt si historian i gjenocidit dhe gjuhën e kufizuar të dokumentit të OKB-së të vitit 1948 për të gjykuar se ky nuk është një gjenocid – dhe duke e bërë këtë bazuar në provat e ofruara nga autorët – merr pjesë në fetishizimin e termit “gjenocid” dhe rezervimin e tij për raste të jashtëzakonshme në të cilat Perëndimi nuk është autori i drejtpërdrejtë – si në gjenocidin e Ruandës apo të Bosnjës.

Në vend që të supozojmë se “kemi ende kohë” për të paralajmëruar gjenocidin, duhet të kthehemi prapa dhe të themi se po na mbaron koha; gjenocidi tashmë ka zhdukur kaq shumë aspekte të jetës palestineze, kështu që ne duhet të vazhdojmë të bërtasim se është gjenocid dhe të veprojmë për ta ndaluar atë!

“Duke shkatërruar Gazën tani, forcat ushtarake të Izraelit kanë fshirë kujtimet e shtatëdhjetë e pesë viteve të gdhendura në rajon – plagët dhe plagët e “zgjidhjeve” të shumta gjenocidale të imponuara mbi banorët e saj”.

Gjenocidet koloniale të kolonëve kanë një natyrë të paqartë pasi ato kryhen shpesh nga regjime liberale të ashtuquajtura “demokratike” që mbështeten nga një grup qytetarësh – një grup i vetëm midis grupeve të tjera të qeverisur – të cilët besojnë se pavarësisht faktit se qeveria e tyre ushtron dhunë racore teknologjitë kundër subjekteve të tij të kolonizuara, themelet e regjimit janë demokratike dhe të drejta. Kjo është ajo që ndodhi në Amerikën Veriore dhe Jugore, në Algjeri dhe në Palestinë, pasi aktorët kolonialë instaluan dhe mbajtën regjimet e tyre duke përdorur teknologji të ndryshme gjenocidale. Këto teknologji funksionojnë edhe nëpërmjet mekanizmave epistemologjikë që mbajnë veçmas elemente, të cilat së bashku mund të dëshmojnë për një gjenocid. Është përdorimi i vazhdueshëm prej dekadash i dhunës gjenocidale kundër Palestinës dhe palestinezëve si grup që ne duhet të vlerësojmë, jo çdo ngjarje të ndryshme nga e cila përbëhet gjenocidi. Kushti gjenocidal është rezultati kumulativ i një regjimi gjenocidal të ndërtuar kundër palestinezëve me qëllim të eliminimit të tyre.

Regjimi aktual totalitar i fjalës i orkestruar nga Izraeli, i cili e kthen të vërtetën në “përmbajtje terroriste” dhe e kërkon ose e riprodhon atë në një formë kriminale “konsumimi”, nuk u shfaq dje. Mekanizmat globale perandorake ishin tashmë të vendosur për të heshtur, shtrembëruar, censuruar, frikësuar dhe ndëshkuar ata që kundërshtonin kuptimin e vërtetë të regjimit që u imponua në Palestinë. Ishte nën këtë regjim që palestinezët u bënë të disponueshëm dhe u deportuan në kampet e përqendrimit të quajtur kampe refugjatësh, ku jeta u ndikua nga kriza humanitare dhe vdekja e ngadaltë, dhe në të njëjtën kohë shtetësia izraelite u formua për të parandaluar kthimin dhe korrigjimin e tyre, duke nxitur kështu militarizimin e të gjitha aspekteve të jetës izraelite. Mënyra se si historianët dhe intelektualët e tjerë në mbarë botën i tradhtuan palestinezët duke u pajtuar me narrativën triumfale të shfaqjes së këtij regjimi në vitin 1948 është ende për t’u studiuar.

V.

Gjenocidi nuk është në krye të imazheve, megjithëse mund të gjurmohet brenda tyre. Nëse duam të shohim përtej trupave të viktimave të kapura në foto diskrete, vëmë re një shabllon dhe gjurmën që përdorimi sistematik i teknologjive gjenocidale la tek të kolonizuarit. Të gjitha këto imazhe zbulojnë një qëllim të vetëm: qëllimin e Izraelit për të eliminuar palestinezët nga toka midis detit dhe lumit dhe për të eliminuar mënyrat e jetesës së palestinezëve, gjurmët e tyre në tokën e tokës, autonominë, dinjitetin, jetesën dhe botën e tyre.

Bollëku i tepërt i fotografive të palestinezëve dëshmon për këtë qëllim. Fotografimi i palestinezëve në një bollëk kaq të madh nuk filloi menjëherë në vitin 1948. Të pakta janë fotot nga dëbimi i palestinezëve në Gaza dhe nga krijimi i “Rripit të Gazës” si një “zgjidhje” për të ndarë dhe mbajtur 200,000 palestinezë të dëbuar nga sionistët nga pjesë të tjera të Palestinës. Ndërsa rindërtova vizualisht në nga Palestina në Izrael: Një rekord fotografik i formimit të shtetit (2011), të dëbuarit u detyruan në këtë brez të ngushtë toke ku deri atëherë jetonin vetëm rreth 75,000 palestinezë. Menjëherë pasi zona u mbyll pas telave me gjemba, shpërtheu kriza e parë humanitare.

Ky ishte rezultati i pritur i përdorimit të kombinuar të teknologjive gjenocidale të dëbimit, përqendrimit dhe vrasjes. Shumë pak foto ndërprenë dy dekadat e para të ekzistencës së shtetit. Shumica janë marrë në kampet e refugjatëve në vendet përreth; në to, palestinezët figurojnë si refugjatë pa botë, të privuar nga bota në të cilën ata jetuan plotësisht në Palestinë. Gjatë kësaj periudhe, interesi sionist për shtet-ndërtimin konvergonte me nevojat e Evropës për të shfajësuar veten nga gjenocidi që kreu gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe për ta paraqitur veten më tepër si çlirimtari i hebrenjve. Në këto kushte, sionistët, në bashkëpunim me imperialistët evropianë, e formësuan ekzistencën e Izraelit në një fakt të kryer. Në vitin 1967, përkundër pushtimit të Gazës dhe Bregut Perëndimor dhe pjesëve të Sirisë nga Izraeli, banorët e kampeve të refugjatëve të ndërtuar aty rezistuan për disa vite. Si kundërpërgjigje, Izraeli përdori teknologji gjenocidale për të shkatërruar dhe zhvendosur brenda palestinezëve, duke zbatuar “zgjidhje” të ndryshme për t’i eliminuar ata si grup dhe për të siguruar punën e tyre.

Gradualisht, Gaza, si Bregu Perëndimor, u bë studioja më e madhe e militarizuar e fotografisë e hapur në botë; atje, palestinezët mund të shndërrohen në çdo moment në subjekte të atyre që zakonisht njihen si “foto e të drejtave të njeriut”. Kryerja e sulmeve të vazhdueshme ushtarake (me emra si “Shtylla e Mbrojtjes”, “Jehona e kthimit” dhe “Plumbi i hedhur”) çdo disa muaj, ose ndonjëherë më shpesh, forcat izraelite shënjestronin Gazanët me dhunë gjenocidale. Gjatë Intifadës së Parë, Gaza u bë një minierë e vërtetë fotografike dhe një laborator spektakular për testimin e dy armëve të reja mbi palestinezët, si dhe tolerancën e Perëndimit për ushtrimin e këtyre teknologjive në pamje të qartë. Nga kjo minierë, qindra mijëra foto të palestinezëve u nxorën, u publikuan, u diskutuan, u qarkulluan, u blenë, u shitën, u hodhën në ankand dhe u mbajtën në arkivat e shtypit, koleksionet e muzeut, arkivat e OJQ-ve etj. Përkundër shumë dallimeve të dukshme midis një morie fotografish, pothuajse në të gjitha palestinezët janë kapur si jetë e disponueshme, kështu që vrasja e tyre nuk është një ndërprerje, por më tepër një vërtetim i disponueshmërisë së tyre. Kur izraelitët kapen gjithashtu në kornizë, ata kryesisht shfaqen si ushtarë “në detyrë”, agjentë të shtetit, ligjit dhe rendit të tij.

Foto të tilla zakonisht përshkruhen nga objektivi i të drejtave të njeriut, i cili fokusohet në gjendjen e vështirë të viktimave dhe jo në regjimin dhe teknologjitë e përdorura për të krijuar këto kushte. Një mbishkrim i tillë, i cili sinjalizon vizualisht një thirrje për ndihmë humanitare në krahasim me denoncimin e një regjimi që shkel ligjin humanitar, normalizon disponueshmërinë e jetës palestineze. Në vitin 2005, pas deklaratës së Izraelit se do të tërhiqej nga Gaza, iu imponua një “zgjidhje” tjetër: shndërrimi i tij në kampin më të madh të përqendrimit në tokë.

Kjo u arrit nëpërmjet përdorimit të një teknologjie karcerale që izolon Gazën nga pjesë të tjera të Palestinës dhe nga bota, duke krijuar një gjendje të përgjithshme të vdekjes së ngadaltë për Gazanët, e cila, siç kemi parë në prag të 7 tetorit, mund të përshpejtohet në çdo moment. Ndryshe nga deklaratat e agjentëve të këtij regjimi karceral se ata nuk e sundojnë më Gazën, shteti izraelit vazhdon të shpërndajë sulme nga deti, ajri dhe toka duke i mbajtur palestinezët të izoluar nga bota. Të tregtuar për aq kohë sa subjekte të pasigurta në imazhet e shkeljeve të të drejtave të njeriut, palestinezët tani janë shfarosur para syve të botës pa u njohur si viktima të dhunës gjenocidale koloniale.

Planet për shkatërrimin e mëtejshëm të Gazës nuk u hartuan më 7 tetor. Ato ishin në përgatitje prej vitesh dhe u zbatuan në përmasa të vogla dhe të mëdha që nga viti 1948 e tutje. Dhuna e ushtruar në javët e fundit është e ndryshme në shkallë dhe përqendrim tmerri se kurrë më parë. Po kështu është edhe rezistenca e miliona njerëzve në mbarë botën, të cilët po refuzojnë të pranojnë narrativën perandorake që Izraeli dhe Shtetet e Bashkuara përdorin për të justifikuar këtë dhunë. Por dhuna e ushtruar gjatë javëve të fundit nuk mund të kuptohet veçmas nga përdorimi sistematik i teknologjive gjenocidale kundër palestinezëve gjatë shtatëdhjetë e pesë viteve të fundit. Ata që i përgatitën ato plane prisnin rastin për t’i zbatuar. Siç kanë thënë gjatë viteve shumë gjeneralë dhe politikanë në regjimin kolonial të kolonëve, ushtrisë izraelite i duhej vetëm rasti ose ngjarje që do të justifikonte ndërhyrjen e tyre; pasi ta merrnin atë, ata më pas do ta realizonin atë.

VI.

Në rrëfimin e saj për gjyqin e Adolf Eichmann-it, Hannah Arendt shkroi se “gjenocidi është një mundësi aktuale e së ardhmes” dhe, si rrjedhim, “asnjë popull në tokë . . . nuk mund të ndihet mjaft i sigurt për ekzistencën e tij të vazhdueshme. ” Qeveritë perandorake nuk përfaqësojnë njerëzimin, por logjikën e regjimeve të tyre racializuese. Kjo u jep atyre të drejta perandorake për të mbështetur njëri-tjetrin kur përdorin dhunë gjenocidale. Miliona në rrugë në mbarë botën, duke bllokuar rrugët, duke protestuar përpara zyrave dhe fabrikave të prodhuesve të armëve, duke bllokuar dërgesat e armëve dhe duke marshuar në një numër të paparë në mbështetje të palestinezëve, e dinë se rendi i njerëzimit po sulmohet sërish. Ata pohojnë se ne nuk duhet të mos njohim gjenocidin që po ndodh tani. Nëse kjo valë e dhunës gjenocidale do të kalojë gjithashtu e panjohur, dhe nëse regjimi gjenocidal që po e kryen atë mbetet i padiskutueshëm, atëherë jo vetëm palestinezët, por edhe më shumë njerëz do të jenë të pasigurt.

“Këto nuk janë imazhe diskrete të asaj që ndodhi, por megafon vizualë që na bëjnë thirrje të njohim gjenocidin prej dekadash dhe ta ndalojmë atë tani.”

Diskutimi i Arendt për krimet kundër njerëzimit është udhëzues. Ato krime, shkruan Arendt, janë të shkruara në trupat e viktimave të tyre, por ato kryhen gjithashtu kundër komunitetit në emër të të cilit janë kryer – kundër ligjit të komunitetit dhe më gjerësisht kundër një rendi njerëzor të përcaktuar nga diversiteti i tij. Palestina u shkatërrua sepse sionistët nuk donin që palestinezët të jetonin mes tyre; regjimi që ngritën sionistët duhej të ishte materializimi i këtij qëllimi gjenocidal. Zbatimi i një ligji racor, një fyerje ndaj diversitetit njerëzor, ka qenë arsyeja e ekzistencës së këtij regjimi që nga viti 1948. Ai qëndron në bazën e tij dhe është ky ligj që duhet të hiqet midis lumit dhe detit për të gjithë banorët aty të jetë i lirë. Ai duhet të shfuqizohet për hir të palestinezëve, në mënyrë që ata të mund të rifitojnë të drejtat e tyre për t’u kthyer për të jetuar në Palestinë dhe për të rindërtuar botën e tyre; dhe, po ashtu, ai duhet të shfuqizohet për hir të hebrenjve izraelitë, në mënyrë që ata të mund të çlirohen nga sionizmi, të çlirohen nga pozita e autorëve – të vetëm që mund të banojnë nën këtë regjim gjenocidal – dhe të rimarrin historitë e ndryshme çifute nga të cilat ata u privuan kur u detyruan të mishëronin një identitet të sajuar izraelit të përcaktuar nga armiqësia e tij ndaj palestinezëve. Izraelitët mund të zgjedhin të veprojnë si qytetarë të regjimit të tyre gjenocidal dhe të miratojnë transformimin e ditës tragjike të 7 tetorit në justifikimin e saj, ose siç kanë bërë disa, ata mund të rimarrin vendin e tyre si anëtarë të një njerëzimi të përbashkët dhe të refuzojnë themelin gjenocidal të tyre të regjimit.

Imazhet e gjenocidit gjatë javëve të fundit mund të kenë frymëzuar edhe rezultate të ndryshme – duke i detyruar izraelitët të pranojnë se janë kolonë dhe të kapërcejnë besimin e rremë se ushtrimi i dhunës gjenocidale mund t’i mbajë ata plotësisht të sigurt nga rezistenca e të kolonizuarve, ose duke shkaktuar një popullaritet lëvizjeje që bën thirrje për një grevë të përgjithshme kundër regjimit kolonial, një grevë që refuzon të mbështesë dhe të ekzekutojë dhunën e saj gjenocidale dhe të shërbejë në ushtrinë e saj, qëllimet gjenocidale të së cilës janë të qarta. Rrjedha e imazheve në të cilat ushtrohet dhunë gjenocidale e pandërprerë kundër palestinezëve – kryesisht në Gaza, por edhe në Bregun Perëndimor – mund të parandalohej në çdo moment, nëse përdorimi i teknologjive të tilla nuk do të ishte normalizuar, justifikuar dhe legalizuar si mjet për shënjestrimin e palestinezëve.

Ajo që e bën zbuluese këtë dhunë gjenocidale aktuale është se ajo i bën jehonë dhe përsërit momentin inaugurues kur u vendos ky regjim gjenocidal. Në vitin 1948, ishin 750,000 palestinezë – shumica e banorëve të Palestinës – që u dëbuan në një periudhë prej më shumë se një viti. Tani, në vetëm pak javë, me shpejtësinë e një fabrike vdekjeje, më shumë se 1.5 milionë palestinezë – të cilët tashmë jetonin në një kamp përqendrimi, geto ose burg – janë zhvendosur dhe midis 1 dhe 2 për qind e popullsisë së Gazës është plagosur ose shfarosur.

Në një mënyrë të çuditshme dhe të dhimbshme, imazhet bardh e zi të marra në Palestinë gjatë Nakbasë së vitit 1948 po gjallërohen, në formën e imazheve lëvizëse dhe me ngjyra. Imazhet që dalin nga Gaza – të paktën kur Izraeli nuk e ka mbyllur energjinë elektrike dhe internetin – mund të quhen gabimisht vetëm imazhe, pasi ato kapin njerëzit që bëjnë thirrje për të ndaluar gjenocidin në forma jomateriale drejtkëndëshe. Këto nuk janë imazhe diskrete të asaj që kishte ndodhur, por megafon vizualë që na thërrasin të njohim gjenocidin prej dekadash dhe ta ndalojmë atë tani. Njohja e gjenocidit do të thotë gjithashtu refuzim i zgjidhjeve të mëtejshme gjenocidale për Gazën dhe Palestinën sapo kjo vrasje të ndalet.

Artikulli në origjinal: https://www.bostonreview.net/articles/seeing-genocide/.

Ndaje